Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ardiman Andecha_Moceda Huracan_Mitch IISG Asociacion_de_Escritores_Marroquíes_en_Lengua_Española Autodromo_de_San_Luis Mocuana Archivo_de_la_Fortaleza_de_Persépolis I'm_Glad Grupo_Peyber Molliens-Dreuil Andres_Velásquez Artes_(Barcelona) Hope_Creek_Nuclear_Generating_Station Angel_Vinas_Martin Historia_de_los_judios_en_Polonia Antoni_Gaudí_i_Cornet Hyporhagus_duplocostatus Mitsubishi_G3M1 Aragon_(Nuevo_Mexico) Guadalupe_(Huila) Horta_das_figueiras Milímetro_cubico Monocesta_balyi Aquilegia_vulgaris_var_hispanica Ann._Sci._Nat.,_Bot._ser._4 Monica_Martinez Idioma_nevome António_Infante_de_Portugal_(1516) Antonio_Gutierrez_de_Otero_y_Santayana Howardia_eriantha Harbin_Zhi-15 Montrose_(Michigan) Arshed_Masih Ant_Juss Arnaud_de_Torroja Andagua Hólmgard Heteromeloleptes_padbergi Autocéfalo IND_Fulton_Street_Line HPD Herreruela_(Caceres) Guahibo I_distrito_electoral_federal_de_puebla Artemisia_dentata Holoparasita Moller_Skycar Multiplicador_de_capacidad Hauptsurmführer Angerville-la-Martel Grupo_monofiletico André_Piganiol Holland_Patent_(villa) Montañes_(idioma)

html map