Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

NikitA Nobuhiko_Takada Parroquia_de_Porciles Orden_de_los_Perfectibilistas Nakor_Bueno Poopathi Nandin Orar Overrun Phreatosuchus Perap Patinaje_artistico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Squaw_Valley_1960 Patriarca_Hermógenes Partido_de_José_Clemente_Paz Parque_Tangamanga_I Northampton_(desambiguación) Patricia_Laurent_Kullick Pierrot Olinala Omar_Andres_Rodríguez Oficina_federal_de_Meteorologia_y_Climatologia Parque_marino_Francisco_Coloane Paris_Roubaix_2007 Orchis_parviflora Neomazaea_tinifolia On2_VP6 Petra_Mandula Oxalis_taquetii Obstetricia_y_ginecología Orient_(Maine) Plaza_Independencia_(Chile) Pacho_Galán_(estación) Parroquia_Caricuao Palol_de_Revardit Pittsburgh_Panters Pedro_Angel_Palou_Pérez Palacio_Episcopal_de_Córdoba Polygonatum_quelpaertense Nakayama_(Ehime) Politicamente_correcto Período_Tumultuoso Pierre_Guédron Particula_lambda Ottawa_Hills_(Ohio) PZL_P-11 Norman_Bullock Patrona_de_las_Islas_Canarias Neri_per_caso NBDE Museo_de_la_Guerra_de_Misrata Pachuca_(Municipio) Orca Parque_natural_del_Cañón_del_Río_Lobos NGC_6720 Perpezac-le-Blanc

html map