Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Manuel_García_Barrado Martin_Frobisher Micobacteriosis Meta_Arquitectura Luis_Orbegoso Grasshopper-Club_Zurich Microrregión_de_Barro López_Fretes Primera_División_de_Montenegro_2013/14 Provincia_de_Ingaví Google_Plus Puerto_de_Amberes Loyrette Procedimiento_abreviado_(fases) Rafael_Eugenio_Morgenstern MODERN_ARTillery Rayograma Rebelión_de_los_Boxers Gran_premio_de_francia_de_motociclismo Matti_Caspi Lydimar_Carolina_Jonaitis_Escalona Miguel_Angel_Chavez_Diaz_de_Leon MTV_Michael_Jackson_Video_Vanguard_Award Micro-seguro Luis_Gonzalez_Gonzalez Gobierno_de_Cataluna_2003_2006 Mereschk Manuel_Sanchez_González Línea_R13 Psi_Velorum Grand_Central-Calle_42_(linea_Flushing) Quercus_×_cerrioides_f._peduncularis Magnetometros Goldberg_Magazine Pseudaspius_leptocephalus Provincia_de_Santa_Fe_(Argentina) Gregorio_Tébar_Pérez Prosopocoilus_kamanita Redland PrvaLiga_de_Eslovenia_2011/12 Melanochromis_elastodema Regla_de_laplace Migracion_Laboral Graffiti_(Palm_OS) Los_Músicos_de_Bremen Qunaytra Maikel_García Mark_"Sisqo"_Andrews Lógica_deductiva Manuel_Martínez_Iniguez Ralph_Tate Prosopográfico Mandinga_(mitología) Max_Brod Primera_"B"_Nacional

html map