Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Belén_Pérez_Muñiz Chapuisia_scutellata Betonica_bjelorussica CGT_Azul_y_Blanco Bergara_Leumann Boiry_Notre-Dame Balián_de_ibelín_(desambiguación) Cedric_Baseya Casco_Histórico_de_Vallecas Campeonato_de_Wimbledon_1989_Individuales_Masculinos Cancionero_(Petrarca) Benigno_Aquino_Jr. Battalus_spinipes Centro_de_Natación_M-86 Biogeografia_del_Perú Berwick_upon-tweed Badminton_en_los_Juegos_Asiaticos_de_2006 Bap_compania_de_baloncesto_de_las_filipinas Cajita_de_musica Canas_y_barro Carlos_II_(de_Inglaterra) Camelus_bactrianus Bhaskaracharya Cementerio_Novodévichy Carlos_Fuentes_(desambiguacion) Campo_de_borja Bittersweet_Symphony_(álbum) Carlos_Armando_Garcia_Orjuela Capnoides_macrorrhiza Cello_metal Centro_Cultural_de_Cooperacion_Floreal_Gorini Cernícalo_vulgar Celeste_y_la_generacion Beauty_And_The_Beat_(álbum_de_The_Go_Go's) Bumelia Batalla_de_Montecatini Calle_149–Grand_Concourse_(línea_de_la_Avenida_Jerome) Caceres_Pino Banco_Aleman_Transatlántico Botón_de_ancla_(película) Baulillo Carlismo_en_Andalucia Campeonato_de_Invierno_2010_(Costa_Rica) Borocotó Canton_de_Lagny_sur-Marne Cerro_del_Pacandé Can_Prunera Cardamine_laciniata_var._integra BalloonSat Bell_lloc_d'Urgell Brachaluteres_ulvarum Castano_de_ozark Castanares_de_Rioja_(La_Rioja) Cantón_de_Bordères-sur-l'Échez Carl_Wilhelm_Siemens

html map