Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Choseon Aegus_arcuatus Club_Santiago_de_Aller Xamontarupt Wernicke-Korsakoff Cluster_de_Industria_Naval_en_Montevideo_Uruguay Adolfo_de_Holstein-Gottorp Alcelaphus_lichtensteinii Villarrica_(Tolima) Companon_de_perro Acerina_(músico) Chrozophora_tinctoria Cia-Cia Yagüe_CF Vasuki_Sunkavalli Claudio_Cardozo Adolfo_Velázquez Condenas_religiosas_de_la_masoneria Victor_Manuel_Nieto_Alcaide Agullana_(Gerona) A_un_dios_desconocido Clinton_J._Hill Ciudadanía_de_la_Union_Europea Civitavecchia Aep Valeriana_bulbosa Abierto_de_australia_2008 Administración_de_seguridad Concurso_oposición_(Ibáñez) Variable_automatica Virgin_Express Alatiglossum_unicolor Aesculus_parviflora_f._serotina Condado_de_san_juan Compañia_de_Cazadores_Correntinos Clase_Sierra Ciudad_de_Managua A_e_hoffm Aaron_North Combretaceae Xavier_Daufresne Collocalia_elaphra Agustín_Espinosa Controlador_de_disco Vladimir_Kosma_Zworykin Albaida_negra Claude-Victor_de_Boissieu Chauffour-lès-Étrechy Agonita_laticeps Color_del_cabello Werner_Killmaier Confidencias_(álbum_de_Alejandro_Fernández Chassot Constanza_Piccoli_Molina Ciclofosfamida

html map