Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Condado_de_Winneshiek Venas_anteriores_del_corazón Valle_de_Morvedre Colmenar_Viejo_(Madrid) Venas_diafragmáticas Víctor_Mañon Weingartia_pulquinensis Aeropuerto_Internacional_de_Santiago_de_Compostela Vladimir_Boisa Vladimir_Kozubin Vibe WISP Wolverine_y_los_X-Men Clay_Center Combate_de_Sierralumi Víctor_Guazá When_Dinosaurs_Roamed_America Vicente_de_Pinies_Pío XI_Región_Aisén_del_General_Carlos_Ibañez_del_Campo_(Chile) Chenopodium_album_var._virescens Chilacoa_colinegra Concurso_Internacional_de_Belleza Víbora_aspid Valle_del_Torne Vision_Apureña Aeropuerto_de_Leopolis Chema_Ruiz_(cómico) Acer_humile Yohan_Cabaye Chingolo_arbóreo Vinca_major Wladimir_Belli Cinema_vérité Vispera_de_la_Inmaculada_Concepción Villards-d'Heria Clavo_de_fundación Yulenia_basipennis Zabbaleen Yammy_Llargo Adaptacion Administracion_Nacional_de_Medicamentos,_Alimentos_y_Tecnologia_Médica ARC_2013 Chimney_Point Ciudadela_(localidad) Volcan_Pichu-Pichu Agalychnis_granulosa Condado_de_taos A_golden_crown Alcaudón_real Wedelia_linearis Venus_Award Yakovlev_(desambiguación) Virrey_de_Cerdena Wikipedia_en_búlgaro Yong_tau_fu

html map