Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Torres_Renoir Sony_Ericsson_w600 Torneo_Juvenil_de_la_Concacaf_1970 The_People Sphaereupatorium Tomtabacken Templo_de_la_Inmaculada_Concepcion_de_María_(La_Limpia_Concepción)_(Puebla) Templo_de_la_Ciudad_de_Panama Tratado_de_Tudején Supercopa_de_Espana_de_Fútbol_2009 St._Brieuc Sassari_Torres_1903 Santibáñez_de_la_Lomba Sociedad_de_Maria_(Maristas) The_Bulls_&_the_Bees Sir_Philip_Sidney Sao_Pedro_de_Oliveira San_Lorenzo_Saball Servius_Sulpicius_Galba Torralba_del_Moral Sulvanita Tomorrow_i_go Saint_Julien_des-Chazes Sergéi_Gotsmanov Simeón_(patriarca) Takao_Kato Taras_Mikhalik Sorpresa_de_Cancha_Rayada_(1814) Servia_(Grecia) Sebastiá_Taltavull_Anglada Saint-Rambert-d'Albon Sello_de_Argelia Temosachic_(municipio) Toñada San_Justo_(Depto._Uruguay_-_Entre_Ríos) Segundo_García_García Tiqué Three_Dollar_Bill_Y'All$ Sacleuxia Tin_Tán Sofia_de_Borbón_Ortiz Stadion_Branko_Čavlović-Čavlek Saltos_(Puerto_Rico) Sóngoro_cosongo Saguinus_martinsi Tithoniense Salsa_marrón Sarón_(Santa_María_de_Cayón) Saint-Jean-Poudge Sinfonía_n.º_6_(Beethoven) Sanford_B_Dole Sustancia_reguladora Sevillana_(flamenco) Saturnina_Bárbara_Otálora_y_del_Ribero Torneo_masculino_de_baloncesto_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekín_2008

html map