Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Pizzoccheri

Pizzoccheri - rodzaj północnowłoskiego makaronu wykonywanego z mąki gryczanej, odmiana tagliatelle. Wywodzi się z Teglio w Lombardii.
Pizzoccheri ma formę płaskich wstążek ciemnej barwy. Udział mąki gryczanej kształtuje się na poziomie 80%, reszta to mąka pszenna. Odmianą jest Pizzoccheri bianchi (białej barwy), rodzaj gnocchi, wytwarzany z mąki pszennej i chleba.
Pierwsze wzmianki pochodzą z XVI wieku. Danie spożywane było podówczas rękoma, co daje przypuszczenia, że nazwa wywodzi się od włoskiego pizzicare (podszczypywać).
Później makaron jedzono drewnianymi łyżkami ze wspólnej, rodzinnej miski.
Oryginalnie serwowany jest najczęściej z ziemniakami, serem, kapustą i masłem, a więc stanowi danie ciężkostrawne.
Jadany zwykle na obiad w zimnej porze roku.

El_Pont_de_Suert_(Lérida) Enzo_G._Castellari Equisetum_ramosissimum Eduardo_Asca El_cianuro..._¿solo_o_con_leche? Esclerodactilia Frank_Robinson Fedia_olitoria Elpidio_Valdés Edita_Gruberová Flora_MacDonald El_Regreso_del_Vampiro Efecto_hipsocrómico Estado_Subsidiario Fqih_Basri Fotolog.com Estación_Bariloche Ferrocarril_subterráneo Franklin_Rawson El_Comercio_(Ecuador) Fes Estación_San_Genaro Francis_Douglas Elías_Fernandez_Albano Epothemont Euskal_Batasuna Festival_Sacro-Ritual Evodiella Five_card_stud Estrella_fundamental Fortunato_Baliani Francisco_Alvarez-Cascos Flamenco_(musica_y_danza) Encymon_schwarzbaueri Francisco_Gonzalez_(musico) Francisco_Villagrán_Kramer Evangelistas Francisco_Fabro_Bremundán Federacion_Espanola_de_Piragüismo Figueiró_da_Serra Francisco_Falagán Evgueni_Berzin Fosforilacion_oxidativa Francisco_javier_de_lizana_y_beaumont Elementos_de_produccion Fl._Ilustr._Catarin. Foro_Iberoamericano_de_Organismos_Reguladores_Radiológicos_y_Nucleares Extracción_terminológica F_K_Bodo_Glimt Foro_Democrático_de_Hungría Familia_Martinez_de_Hoz Estación_de_Uribarri Espacio_de_Sóbolev FCBM Farmacologo

html map