Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sorex_daphaenodon Sprekelia_cybister_var._brevis Tratado_de_Moscú_de_1920 Sisigambis Sitio_de_Odani Special_Boat_Service Thiadsvind Tetradecaedros Suspiros_de_Espana Terak Selección_de_fútbol_de_las_Antillas_Neerlandesas Slots_A_Fun_Casino Sindrome_aerotoxico Saint-Georges-de-la-Rivière Steleostemma Tour_de_Francia_1966 Seneca_(Misuri) Suenos_en_transito_(album) Scutellaria_viscida Segunda_Division_de_España_1935_36 Saint_Joseph_(Míchigan) Seleccion_de_fútbol_de_Turquía Simon_Gallup Thalassorninae Thierry_Marichal Sankertown_(Pensilvania) Schistocichla_brunneiceps Shingo_Nanami Teñir Tratado_de_Shimonoseki Torneo_de_las_Tres_Naciones_2006 Senjō_no_Ōkami Spinoff_(television) Torneo_Copa_Centenario_2002 Temascal Trachycaryon Smartphones Sueños_eléctricos Teoría_de_la_identidad Salmón_atlantico Shinkiro Saint_Hilaire_de_Gondilly St._Regis_Hotel_&_Residences Tercera_Flota_de_Estados_Unidos Salamanca_(Madrid) Salvador_das_Missões Templo_Maya_Devi_(Lumbini) Sicalis_lutea Tamarix_font-queri Tractado_de_la_Asunçión_de_la_Virgen_María Sybaris_elgonensis Temistitlán Secretaría_de_Hacienda_y_Credito_Público Saint-Sulpice_(Mayenne) Stahlia

html map