Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bois-Jérôme-Saint-Ouen Beijing_gùshì Boletín_oficial_del_principado_de_asturias Burgos_(queso) Braine_le_Château Cereus_squarrosus CS_Jiul_Petroşani Bab-el-Mandeb Challkuchima Campeador_(lexicografía) Calonyction_bona-nox_var._lobatum Bernardo_Rucellai Boca_Rosa Casa_de_las_Ciencias_de_La_Coruna Bouea Bunker_politico Centro_de_Lengua_Arte_y_Literatura_Indigena_(Chiapas_Mexico) Bichelsee_Balterswil Castillo_de_Rubió Cabestany_(Lerida) Berenjena_de_Almagro Badah Campaña_de_Nariño_en_el_Sur Can_Pastilla Cartílago_metafisario Calcio_Portogruaro_Summaga Cadena_completa_de_Cunningham C._D._Pinhalnovense Campia_Turzii Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1958 Canton_Centinela_del_Cóndor_(Zamora_Chinchipe) BBC_Radio_1 Castillo_de_San_Jeronimo Baldwin_de_Ibelín C.I.M.A. Berrocal_(modelado) B7 Bacterias_gram-negativas_con_g-c_bajo Bifrenaria_harrisoniae_var_eburnea Año_1579 Campo_Zeppelín Caíno_bravo Berwick_Rangers_FC Años_2550 Capilla_real Canciones_y_adivinanzas_de_América_del_Sur Byttneria_guatemalensis Campeonato_nacional_de_Estados_Unidos_1945 Chad_Michael_Murray Blue_plate_special Battir Belmont_(condado_de_Portage,_Wisconsin) Bororó Casa_de_Kohary Cañamares

html map