Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Universidad_de_las_Filipinas Iglesia_de_Santa_Maria_de_Sariegomuerto Rio_La_Cabana Twin_Peaks:_El_fuego_camina_conmigo Municipio_de_Hunlock_(condado_de_Luzerne,_Pensilvania) Tyto_glaucops Reinickendorf Reinos_carolingios Roberto_F._Barney Rohteichthys_microlepis Iglesia_de_San_Miguel_de_Fontaneda Twistlock True_Obsessions Geranium_caeruleo_purpureum Trichomycterus_retropinnis Infiltrado Un_nuevo_milenio Municipio_de_Hempfield_(condado_de_Mercer,_Pensilvania) Rhodiola_odora Robert_Mandel SPOT Iglesia_de_Santa_Eulalia_(Ultramort) Municipio_de_Long_Lake_(condado_de_Crow_Wing,_Minnesota) Fémur_(insecto) Uroobovella_neohirschmanni Ilustre_y_Venerable_Congregación_de_N._P._Jesús_Nazareno_y_el_Santo_Entierro_(Salamanca) Río_Yaque_del_Sur Treinta_y_seis Municipio_de_Fillmore_(condado_de_Allegan,_Míchigan) Un_medico_precoz Tytoninae Rogelio_Gelo_Córdoba Rene_Sadot_Aviles_Fabila V_L.C. Fulgencio_de_Ruspe Municipio_de_Pierson Iglesia_de_San_Nicolás_de_Bari_(Arevalo) Funcion_escalón_unitario Municipio_de_Salisbury_(Ohio) Municipio_de_Ottawa_(condado_de_Le_Sueur,_Minnesota) Glendale_(Wisconsin) Gaston_El_Gafe Rio_Moscova Rossinière Roary,_el_carrito_veloz Universidad_Autónoma_de_Nuevo_León Glorioso_Húsares_de_Junín_N°1_Libertador_del_Perú_Escolta_del_Presidente_de_la_República Fusa,_Noruega Rodolfo_Caicedo Incendio_de_Canecão_Mineiro Gimnasia_olimpica Roble_palustre_americano Fromentières_(Mayenne) Funcion_de_decrecimiento_rapido Glia_de_Muller

html map