Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Matará_(pueblo) Ludwig_Flamm Premio_Serra_d’Or Rapcore Lvov Pueblos_mágicos Maihueniopsis_mandragora Quasipaa_spinosa Los_dos_Fígaros Principados_Unidos_de_Rumania Mammillaria_heyderi Ramon_Gil_Novales Línea_124 Marie_George_Buffet Master_and_servant Red_de_autopistas_de_Santiago_de_Chile Lluis_Ribas Micralestes_stormsi M_A_Wadood_Khan Randolph_Henry_Spencer_Churchill Maria_de_la_Pena_Barraondo Micaela_Portilla Lámpara_de_vapor_de_mercurio Preussiodora Principe_Felipe_duque_de_Edinburgo Microtus_transcaspicus Queso_de_Évora Primera_División_Venezolana_2005/06 Matthiola_tricuspidata_var._triscupidata González_Videla Lorenza_Pilar_García Rebutia_neocumingii Luis_Telmo_Paz_y_Mino Pseudocophora_philippinensis Mancomunidad_Intermunicipal_del_Raso_de_Villalpando Primera_Division_de_Chile_1956 Microtus_duodecimcostatus Race_to_dakar Metro_Directo_-_Canarias_Ahora Lomion Miguel_Osvaldo_Etchecolatz Lírica_Italianizante Marc_Vitse Luohàn_cài Miguel_Perez_(musico) Qawaskar Mega_Man_X_(serie) Greenville_(Misuri) Puebla_del_Salvador_(Cuenca) Los_Hornos Reginald_Pocock MMCB Greektown_(Detroit_People_Mover) Menyhért_Lonyay Ramón_Guardiola

html map