Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

PR_M_SG_5 Nacionalismo_sindhi Pan_duro Peligro_critico_de_extinción Panacea_procilla Ouagadugú Parque_nacional_de_abisko Ns_(simulador) Ophrys_mammosa_ssp_transhyrcana Oreodoxa_oleracea Partido_por_el_Gobierno_del_Pueblo Partido_Republicano_Italiano Pelikan Norma_X_25 Ole_Ole_(álbum) Phyllomys_lamarum Nerea_Maradona Piribol Oxigeno_atomico Paracrocodylomorpha Onton_(Cantabria) Parque_nacional_Walpole-Nornalup Nanci_Guerrero Plainfield_(Nueva_York) Nueva_Prensa_de_Oriente Peniche Nuño_Gonzalez_de_Lara_"el_Bueno" Pietro_Cerone Porzana_atra Ménil_Hubert_sur_Orne Numeros_de_tarificacion_adicional PCL82 Need_for_Speed:_The_Run Phalaena_epimenis Nils-Eric_Johansson Paso_del_Parque_del_Daymán Novoshcherbinovskaya Philip_James_Edwin_Peebles Playa_del_Muerto_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Parroquia_de_Nuestra_Señora_de_la_Asunción_de_Meco Nito_Veiga Panyu Nuestra_Señora_de_Cocharcas Po-boy Persicaria_hydropiper_var._diffusa Parménides Península_de_Balboa Plaza_del_Ferrocarril Oxalato_de_calcio Nitoniko P_R._I. Phractura_bovei Phlomis_herba-venti_var._laxiflora Paradinha Peach_Springs_(Arizona)

html map