Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Clasificacion_de_las_isometrías_del_plano Colon_Entre_Rios Accidente_del_Yak-42_en_Turquía Adrian_Martinez Vicepresidente_del_Gobierno_de_España Victoria_Padial Condado_de_Montornés Consejos_Legislativos Actinocarpus Yukikoa_akitai Cicónido Colotes Agustín_Viesca_Montes Agricultura_de_guerrilla Club_Deportivo_Recypler_Futbol_Sala Vympel_R-73 Consejo_de_Estado_del_año_1973 Chuck_Eidson Vértigo_(canción) What's_My_Line?_(Buffy_the_Vampire_Slayer) Coccidioidomicosis Zehnkampf_-_Festival_des_politischen_Liedes_1970-1980 Contenedor_de_basura Colegio_Sagrado_Corazón_(Seminario) Abell Vino_de_la_tierra_de_la_sierra_norte_de_sevilla XIX_Censo_Nacional_de_Población_y_VIII_de_Vivienda Comité_de_Milicias_Antifascistas Club_Deportivo_Honduras Vencejo_montanes Aeropuerto_de_Salamanca-Matacán Agustin_Landa_Vértiz Comunión_Anglicana_Tradicional Conspiracion_judaico_masonica Viburnum_lantana Consuetudinario Vesperae_de_Dominica_(Mozart) Vale_de_Figueira_(Santarem) Conoclinium_microcephalum Aethusa_cynapium Zac_MacGuire Chlamydanthus_ellipticus Abayubá Concierto_para_clarinete_(Mozart) William_Cameron_Townsend Walter_Mischel Viejos_católicos Weezer_Make_Believe Concepto_de_solución XI_Ceremonia_de_los_Hot_de_Oro Acento_inevitable Ciprés_de_la_Cordillera Alcali Accidente_aereo_del_XC_VMC_de_la_Secretaría_de_Gobernacion Ai_apaec

html map