Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Min_−_¹_y_s_−_¹ Autoantígeno Mortadelo_y_Filemón_-_Los_invasores Milos_Forman Angel_Manuel_Cuéllar Ancourteville-sur-Héricourt Idioma_arawak_lokono Andreina_Pagnani Mujeres_insólitas Asteropsis Argueso_(Cantabria) Análisis_Economico_del_Derecho Antonio_Francisco_de_Castro Arthur_Slugworth Grésy-sur-Isère More_Fool_Me Hasskarlia Haworthia_reinwardtii_var._pulchra Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_México_1968 Arabedes Hijitus Movimiento_de_traslacion Anastasia_Mikhailovna_de_Rusia Hercules_L'Hospitalet Hundimiento_del_titanic Guillermo_Del_Toro Hunedoara_(ciudad) Aropsis Hari_Varesanović Guimera_(Lérida) Arabis_clusiana Mordellistenoda_australiensis Minardi_M193 Antonio_Rubio_Pérez Australopitecus Holanda_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Monumentos_a_los_presidentes_de_los_Estados_Unidos Helianthemum_guttatum_proles_milleri Asociación_de_Bancos_Públicos_y_Privados_de_la_República_Argentina Montoulieu_(Herault) Modelo_atomico_de_Dalton Horton Annay Ice_egg Morir Anos_1810 Hurin_I HM-69 Arqua_Polesine Gymnogyps Arterias_ciliares_largas_posteriores Mirrngadja,_Territorio_del_Norte Guillermo_III_de_Arborea Gustav_Ucicky Guemez_(municipio)

html map