Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Keylogger Jose_Joaquín_Benegasi_y_Luján Les_glaneurs_et_la_glaneuse Linea_de_alta_velocidad_ferroviaria_Perpiñan-Figueras La_Risa_Infantil Julian_García_San_Miguel Leyenda_Disney K.Larsen Latitud_galáctica Isla_Correa La_Verneda_y_la_Pau Juana_de_Mendoza Jose_Manuel_Pinto Linea_C_5_(Cercanias_Valencia) José_Miguel_Benarán Kleros Isla_Sidney James_FitzJames,_I_Duque_de_Berwick-upon-Tweed Jean_Andre_Emanuel_Beausejour_Coliqueo Jurica_Buljat Jézeau Laguna_de_Tirez Instituto_de_Bachillerato_(Espana) Jose_Joaquin_Arin_Oyarzábal Ivaylovgrad Joel_Vernaza Insuficiencia_tricuspidea Les_Ageux Jesus_Rafael_Soto Jánuman Jesús,_Maria_y_José Las_Landas Leandro_Caballero Ivan_Radenović Laephotis_botswanae Jándula Kisou La_Aurora_(Bouguereau) Invasion_de_Tibet_por_le_Ejercito_Popular_de_Libération_de_China(1950–1951) José_María_Aroca_Ruiz_Funes La_expresión_de_las_emociones_en_el_hombre_y_en_los_animales La_religion_es_el_opio_del_pueblo Leon_Owen_Morgan Intuicionismo_matemático La_Porteña Johan_Zoutman Kurt_Schwitters Lago_Tegern José_Pérez_Figueroa Laxe_(A_Coruna) Johannes_Ciconia Lider_Vecino Kiefer_William_Frederick_Dempsey_George_Rufus_Sutherland John_Perry_Barlow Jibion

html map