Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Manuel_Víctor_Romo_y_Romo RPC Los_cantabros Malesia_Raccolta MSDS Protocolo_AAA Grama_fina Gran_Ducado_de_Oldenburgo Los_Planetas:_Singles_1993_2004_Todas_Sus_Caras_A_Todas_Sus_Caras_B Radioactiva Mentocalix Proyección_ortográfica Microscopio_de_electrones Graciela_María_Luisa_Romero_Piñero Gotham_City Live_in_Buffalo:_July_4th_2004 Protesis_removible_metálica Lucanus_masumotoi Manuel_Cobo_Vega Gracias_por_la_música_(album) Martes_americana_abieticola Recaudación Miguel_Ángel_Chavez_Díaz_de_León Maximiliana_regia Michal_Ďuriš Premio_Nacional_de_Fotografia Mecklenburg-Güstrow Maitre_d'hotel Macrolopha_luteonotata Primera_División_de_Espana_1929/30 Miguel_Gomez-Acebo_y_Modet Rafael_Echagüe_y_Bermingham Microrregión_de_Cajazeiras Lord_Burghersh Medico_y_amante Luís_Apodi Quicksand_(canción_de_La_Roux) Meridiano_102_oeste Maba_ebenoxylon Recopa_de_Europa_de_beisbol Pueblo_sumo Love_in_the_Afternoon Los_muros_de_agua Proyecto_Greenfield Luis_Mayol_Bouchon Lucio_Valerio_Potito_(tribuno) QL Ramón_Sampedro Manuel_António_Pina Mayoria_absoluta Real_Club_de_Tenis_Barcelona Long_Day's_Journey_Into_Night Pycnobotrya Ray_Charles Miclonía

html map