Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Izquierda_Socialista_(PSOE) James_y_el_melocoton_gigante_(pelicula) Liga_de_Comunistas_de_Yugoslavia Iriome_gonzález Ivaylo_Petkov Linea_Salamanca-Vilar_Formoso Johannia_insignis Juzgados_de_primera_instancia_en_el_Peru Lev_Grossman Ivan_Alekséyevich_Bunin Juan_Martínez_Marconi La_jetee Interferometro_Fabry-Perot Javier_Camarena Iskender_kebap La_Bandera_(Metro_de_Caracas) Jorge_Eliécer_Julio_Rocha José_Freire_Falcāo Juan_Luis_Mora_Palacios La_Chapelle_Saint-André La_Chapelle_Saint_Martial Instituto_Nacional_de_Estadísticas_de_Chile Leuzea_carthamoides Kinnoko Laettner La_hora_poderosa_de_Jimmy_y_Timmy_3_Creadores_de_monstruos José_María_Carrascal Jose_Ignacio_Zahinos Jorge_Martínez_Ramos La_Union_de_Republicas_Socialistas_Sovieticas La_Chaux José_Muñoz_Calvo Lena_Svensson Kisa_Soma Juan_Manuel_Bordaberry Lina_Tejeiro Karin_Boye La_credula_fingida Juan_Zaragueta Juan_Cárdenas_(jesuita) Lauda_(música) Liberio James_R._"Jim"_Bede Leave_Me_Alone_(sencillo_de_Hanna_Pakarinen) Israel_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Roma_1960 Jerarquía_construible Juegos_Olímpicos_de_2000 José_Joaquín_Vallejo Kimberly_Sue_Yap_Chiu Liga_ASOBAL_2004-05 Invasion_de_Afganistán_por_la_Union_sovietica Jiri_Tranovsky Liga_Sanjuanina_de_Futbol Life_in_the_undergrowth Le_Chaffaut_Saint-Jurson

html map