Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Antonio_Martín_Benítez Anatoly_Chubais Hashidate_(1894) Icterus_chrysocephalus Motín_de_los_Gabanes Mohámmed_III_de_Marruecos Movistar_del_Perú Muestra_sesgada Historieta_Peruana Arsenico_por_compasion Identidad,_Tradicion_y_Soberanía Autobús_Ateo Autillo_chóliba Hannonville-Suzemont Grupo_de_los_ocho Asma_al-Assad HIP_13133_D Monumento_a_las_Bandeiras Movimiento_Comunista_de_Galicia HMS_Thunderer_(1783) Azcuénaga Heard_'Em_Say Avenida_Las_Torres_(Peñalolén) Monterrubio_de_Armuña Miruts_Yifter Monumento_a_giuseppe_garibaldi Hospital_de_Santa_Cruz_(Toledo) Artesanía_en_piel Asociacion_de_Bertsolaris Argentina_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1998 Aragon_Subordán Hexametros Grupo_Risa Aspidimorpha_incerta Areas_naturales Movistar_Team Archicofradia_de_la_Sangre_(Málaga) Arboreto_Jenkins Motown_Superstar_Series,_Vol_7 Miramar_(Córdoba) Hierba_de_sapos I'm_a_Loser Armando_Martin_Borque Mueble Ano_166_adC Arquitectura_de_México Asambleas_democratas_de_Colorado_2008 Aptenodytes_patagonicus Ar-Abbatarik Arte_micénico Artemisia_pamirica Iberia_Express,_S.A. Avejacón Anfiktionia Hotel_Wellington_(madrid)

html map